Liminalni prostori

Riječ liminalnost dolazi od latinske riječi limen, što znači prag. Kulturni antropolozi koristili su riječ liminalnost kako bi opisali prostor / vrijeme između obredne smrti i ponovnog rođenja koji se događa u ritualima inicijacije.

Koncept liminalnog prostora označava prelazni, neograničeni prostor koji je dio promjene iz jednog stanja u drugo, to je prostor neznanja, konfuzije i neizvjesnosti u kome se odustalo od starih istina, a nove ideje još nisu nastale. Taj prelazni prostor često započinje osećajem gubitka, krize, straha, besmisla i svjesnošću da više nema povratka. U tom procesu odustajemo od starih značenja i ulazimo u prostor marginalnog u kome nova još nisu kreirana.

„Mjesto koje istovremeno sadrži polarizirane suprotnosti kao što su smrt i rođenje, a u kome ni jedan ni drugi pol ne prevladava, može biti mjesto puno mogućnosti” (J.C. Miller). Liminalnost započinje prepoznavanjem praga naše percepcije i razumijevanja, gdje koegzistiraju suprotnosti i samim time ulazimo u transformativnu zonu prema potencijalom stvaranja i rođenju novoga.